söndag 12 december 2010

SM-guld

12 kg
+
10 minuter
+
176 repetitioner
= SM-guld i kettlebell 2010

Igår var det den 11 december 2010 och småtrött struttade jag nerför mina trappor strax efter 07.30. Elins bror, Elin och Mika ställde upp som kombinerad hejarklack, coach samt chaufför och hämtade upp mig i samband med att det började ljusna lite smått. Jag är väldigt tacksam för detta då planen från början var att ta bussen kl. 06.13. Jag trodde jag skulle stensova hela resan (som jag brukar) men jag var ovanligt speedad och babblade på om allt och inget. Passade även på att fira Homie pomie och det kändes som att hon blev glad för sin gåva; ett par zonterapitofflor. Mika tog oss ner till Göteborg i ett behagligt tempo och för en gångs skull kom jag fram strax före utsatt tid. Merci beaucoup!
Invägning!

Olof Elwin från Spartan Kettlebells (www.kettlebells.nu) höll till i foajén och det blev genast dags för invägning. Oh my lord. Jag hör inte hemma i den här branschen. Jag kände mig helt bortkommen när deltagarna runt mig pratade om taktik, deffning, kostupplägg, viktminskning osv. De klädde av sig så mycket som möjligt för att nå sin drömvikt och fick sedan äntligen äta. Stackars dem! Jag fnissade lite inombords åt min julbordsuppladdning och skumtomtesmakande i bilen. Lite olika inställning om man säger så. Hihihihihi. Jag hoppade i varje fall upp på vågen (med kläder) och fick vara kvar i min viktklass +70kg. Vi skulle vara 3st men en tjej var struken. Tråkigt! Jag ville gärna tävla mot flera för att få lite drag i det hela. I samma stund som jag fick höra detta bestämde jag mig därför för att se alla tjejer med 12 kg som motståndare. Spännande!
Sergey visar rätt & fel teknik, intressant.

Efter invägningen fick vi träffa de 3 domarna från Ryssland. 2 killar och en tjej, Sergey Rashinsky, Denis Vaseliev och Oxana Nikifor. De är världsmästare i olika kettlebellövningar, t.ex.jonglerar Oxana med kettlebells på ett helt galet sätt. (sök på youtube eller google). I ett led av översättningar visade Sergey do and don't, Denis förklarade och Olof förtydligade. Coolt. Blev dock lite nervös och fick en känsla av att vi alla kör alldeles för snabbt. Några minuter efter denna genomgång var det dags för första gänget att gå upp på exposcenen.
De hade fina tekniker och ett bra tempo. De fick nästan inga no counts och min nervositet kom tillbaka. Jag tror jag ligger i lä i tempo... I omgång två deltog Jessica Hägerth och hon piskade in 173 korrekta repetitioner. Jag blev grymt imponerad och funderade på att tänka om; varför skulle jag tävla mot alla?? (Hihihihi)
Närmast kameran; Jessica Hägerth

I pausen minglade jag omkring på Svenska mässan och med skräckblandad förtjusning "glodde" jag på alla säljare för olika proteinpulver och kläder. Det är inte mycket som är äkta och i mina ögon ser det verkligen freaky ut. Fascinerande att man kan ha sådan disciplin, men ändå inget jag strävar efter. En modevisning med modeller som vunnit diverse tävlingar som t.ex. Luciapokalen fick mig att fota som en tok.
Vad tycks om denne man, Norges number 1 i Bodybuilding.
Marius Graatrud

11.45 drog SM igång igen och nu fick vi hålla till i D-hallen. Rätt gött faktiskt då det blivit väldigt mycket folk runt exposcenen. Jag var laddad och ruggigt sugen på att få köra igång. När jag såg startlistan insåg jag dock att det skulle ta sin lilla tid. 6 grupper innan mig innebar en väntetid/uppladdningstid på minst 60 minuter. Nåja... jag hann äta en smörgås ihop med min hejarklack som senare förstärktes av Lina, Peter, Jonas och två från gymmet. Nice! I klassen med de små, men starka tjejerna så gjorde en av dem 195 repetitioner med 8 kg, coolt.
Coaching

Till slut var det dags för min "grupp" (2 pers) och jag kan inte skriva så mycket om vad som hände under själva tävlingen. Det var nog de 10 snabbaste minuterna i mitt liv. Jag började med höger hand och det kändes bra när jag insåg att jag inte fick några no counts. När det hade gått 3 minuter kändes det fortfarande bra i armen och jag låg 4 repetitioner före min motståndare. Puh! När halva tiden hade gått så bytte jag arm och då kunde jag öka tempot ytterligare. Vänster hand arm är klart mycket starkare och mina tekniker är renare där. Jag hamnade i ett behagligt, harmoniskt tempo och helt plötsligt var vi nästan exakt lika och mina kära supporters började pusha mig lite extra och jag tror att jag lyckades få upp tempot igen. Nedräkningen började; 50 sek, 40 sek, 30 sek, 20 sek, 10 sek. Jag satte ner klotet, jag tyckte att han sa stopp och inte tio. Attans, jag hade kanske hunnit 1-2 extra repetitioner.

Jag hade inte koll på antal repetitioner så när jag hörde att det fått in 176 st så blev jag lycklig i hela kroppen. Tror jag upprepade kommentaren: "Fan va kul" cirka 100 gånger.
Sedan var det ju liksom över. Bara sådär!
Jaha... vad händer nu?
Mitt i tävlingen...

Ett snabbt klädombyte och i väntan på prisutdelning spenderade vi vår tid med "Jul på Liseberg". Elin & Mika vann en chipspåse och en gigantisk chokladkaka (2000 gram). En riktig vinnardag!!! Hurra. Det roligaste var ju att de fick bära runt på detta inne på Fitnessfestivalen... ni kan tänka er vilka blickar dessa godsaker fick av dem som inte ätit på flera dagar :)
Vinnare!

16.00 drog prisutdelningen igång och jag fick min guldmedalj - JAG VANN!!! Det är ju helt galet! FAN, vad roligt! Lite fotografering, både i grupp och enskilt, innan det var dags att bege sig av hemåt och försöka få in vad som precis skett. Så jäkla roligt.
Denis , Sofia & Sergey.
En stor del av gänget som var med i Sveriges första SM i kettlebell!

TACKTAL: Jag vill tacka Linda som masserat/plågat mig, Elin som coachade mig på plats, Mika som var chaufför, Andreas, Lina, Peter & Ida som var hejarklack, alla som skickade härliga sms både innan och efter tävlingen och självklart alla er som trott på mig. Störst tack till Daniel H som hjälpt mig med tekniken. Ett stort tack till Olof Elwin som kom på idén att anordna ett SM i kettlebell och gjorde det med bravur. Härligt!! Tack till de ryska domarna som höjde nivån ytterligare ett snäpp.
Jag & min "medalj"

Hahahaha.... tur att jag inte ska hålla tacktal på riktigt. Jag kan ju inte sluta.
Sorry att det blev längsta inlägget ever men jag vill minnas detta. Mer info om söndagen kommer ikväll.

1 kommentar:

Linda Lönn Blom sa...

Sofia! Du är min idol! Om jag skulle välja att vara nån annan så skulle jag va du! (om jag slapp ha din rumpa då förstås eller ja, om jag själv va min kompis så kunda jag kanske ha den oxå...;) )